Головна
 
БукСпорт / www.buksport.cv.uaПт, 29.03.2024, 08:35



| RSS
Головна
Меню сайту

Категорії розділу
Футбол [296]
Все про футбол на Буковині
Футзал [64]
Все про футзал на Буковині
Баскетбол [22]
Баскетбол на Буковині
Волейбол [78]
Волейбол на Буковині
Хокей [51]
Хокей на Буковині
Бокс [8]
Бокс на Буковині
Інші Види [100]
Інші види спорту на Буковині
Туризм [24]
Все про туризм на Буковині
Легка Атлетика [29]
Легка Атлетика на Буковині
Теніс [9]
Все про теніс
Спортивне Орієнтування [21]
Спортивне Орієнтування на Буковині
Стрільба з лука [14]
Стрільба з лука
ІНТЕРВ'Ю [58]
ІНТЕРВ'Ю
Авто-Мото-Спорт [17]
Авто-Мото-Спорт на Буковині

Статистика

Головна » 2009 » Березень » 26 » У Чернівцях презентували номінаційне досьє резиденції буковинських митрополитів
15:22
У Чернівцях презентували номінаційне досьє резиденції буковинських митрополитів

У Чернівцях презентували номінаційне досьє резиденції буковинських митрополитів

Номінаційне досьє резиденції буковинських митрополитів на внесення цієї пам’ятки архітектури до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО презентували у Чернівцях на засіданні громадської ради з питань охорони культурної спадщини. Досьє представляли проректор Чернівецького нацуніверситету Тамара Марусик та радник міського голови з питань архітектури і містобудування Ірина Коротун.

Рішення про включення Резиденції митрополитів Буковини і Далмації до переліку об’єктів кандидатів на номінацію до списку ЮНЕСКО прийняла 31 сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка відбулася 23 червня – 2 липня у м. Крайстчерч (Нова Зеландія).

Номінуватися резиденція митрополитів Буковини і Далмації буде за чотирма критеріями унікальності як :
• шедевр зодчества, архітектурний символ Чернівців, спроектований чеським архітектором Й.Главкою і над оформленням якого працювали авторитетні фахівці у галузі скульптури, ковальства та малярства;

• грандіозний історичний духовний центр православної Східної Європи, на період будівництва найбільший православний центр Південно-Східної Європи, у якому здійснювалися функції світського і клерикального адміністративно-територіального керування, церковного богослужіння і духовного навчання;

• ансамбль, архітектура якого за художніми принципами поєднує історичні традиції розпланування часів Візантії, романського періоду монастирського будівництва, цегляної готики Центральної та Північно-Східної Європи, планувальні принципи бароко;

• архітектурний ансамбль, який втілює високі ідеали людства засобами пластичного мистецтва та архітектури і, як унікальний витвір просторового мистецтва, має значний вплив на розвиток культової архітектури та монументального мистецтва Центральної і Східної Європи.

Робота над підготовкою номінаційного досьє Резиденції тривала понад рік. Оскільки кошторис цих робіт, підготовлений Державною службою з охорони культурної спадщини, становив 2,3 млн. грн., у Чернівцях досьє вирішили виготовляти власними силами. До роботи над досьє були залучені науковці та студенти Чернівецького нацуніверситету, фахівці департаменту містобудівного комплексу міської ради, працівники архівів, місцеві телерадіокомпанії та видавництва. Аеровідеозйомку номінаційного об’єкту з космосу Чернівцям презентували безкоштовно. Вичитку пробного англомовного варіанту досьє носієм мови, що є обов’язковою умовою, у стислі терміни погодилася зробити волонтер Корпусу миру , яка на цей час працювала у Чернівцях.

28 січня ц.р. номінаційне досьє Резиденції з додатками, погоджене Міністерством культури України, дипломатичною поштою було доставлено у Париж у штаб-квартиру Комітету ЮНЕСКО .

Громадська рада з питань охорони культурної спадщини Чернівців дала високу оцінку зусиллям усіх фахівців, які працювали над виготовленням досьє та рекомендувала посилити роботу владних та громадських структур щодо мінімізації втручання в архітектурне середовище у межах території, яка входить до «блакитної» (буферної) зони Резиденції митрополитів, використати унікальні матеріали досьє для видавництва туристичних і презентаційних довідників про Чернівецький нацуніверситет.

«Включення Резиденції буковинських митрополитів до Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО буде рівнозначно шлюбу Чернівців із світовою цивілізацією, заявою про те, що ми зобов’язуємося бути абсолютно моральними у питаннях архітектурної спадщини і просимо у цьому допомоги світової цивілізації», - заявив член громадської ради Сергій Осачук.

Довідково.
 
На сьогодні до Списку Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО занесено 878 об’єктів у 145 країнах світу, з яких 679 належать до культурної спадщини, 174 – природної спадщини, а 25 є змішаними. Україна представлена лише чотирма об’єктами, з яких лише два є суто українськими - Софія Київська та Києвсько-Печерська Лавра (1990 р.), історичний центр Львова (1998). У 2007 році до Списку внесено спільний українсько-чеський природний об’єкт – «Букові праліси Карпат», а у 2005 – геодезичну дугу Струве (спільний проект Норвегії, Фінляндії, Росії, Естонії, Латвії, Литви, Білорусі, Молдови і України.). У списку об’єктів кандидатів на включення до списку з України перебуває 12 претендентів, серед яких, окрім резиденції митрополитів Буковини, Бахчисарайський ханський палац, заповідники «Асканія Нова» та « Херсонес Таврійський», культурний ландшафт та каньйон м. Кам’янець-Подільський, історичний центр Чернігова, парк «Софіївка», Канівський заповідник «Могила Тараса Шевченка»та ін.

http://chernivtsy.eu

Категорія: Туризм | Переглядів: 1338 | Додав: buksport | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту


Copyright MyCorp © 2024